Gesztenyéről

Tápláló és egészséges

A gesztenye jelentős helyet foglal el az egészséges táplálkozásban, mivel összetétele a zöldségekhez, gyümölcsökhöz áll a legközelebb.

Az egészséges táplálkozás ajánlásai szerint zöldséget és gyümölcsöt naponta többször, összesen legalább 400-500 g mennyiségben szükséges idény szerint, változatosan fogyasztani.

Az egészségmegőrző táplálkozás elveinek megfelelően édességet, desszertet az étkezések befejező fogásaként ajánlott fogyasztani. Közülük is olyanokat, amelyek gyümölcsalapúak, kevesebb energiát, zsírt, cukrot és még jobb, ha valamilyen értékes tápanyagot is (ásványi anyag, vitaminok, élelmi rost) tartalmaznak. Ilyen desszert lehet a Gesztenye Marci natúr és házi meggydzsemes gesztenyerúd.

Kedvező táplálkozási tulajdonságait értékes alapanyagának, a gesztenyének köszönheti.
A Gesztenye Marci natúr gesztenyerúd 79%-át, a házi meggydzsemes gesztenyerúdnak pedig 61 %-át gesztenyemassza alkotja. Élvezeti értékét a gesztenyemassza jellegzetes ízén kívül a kakaómassza-bevonat adja.

Vasból, káliumból és magnéziumból említésre méltó mennyiség van bennük. Foszfort, kalciumot és rezet is tartalmaznak az előzőeknél valamivel kisebb mennyiségben. Vitaminok közül C-vitamint.

Mindkét Gesztenye Marci gesztenyerúd elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet.

A szokványos csokoládékkal szemben a Gesztenye Marci gesztenyerúd élelmi rostot is tartalmaz, és akár egy darab gesztenyerúddal a gyermekek számára ajánlott mennyiség 6-10%-a, a fiatalokénak 5-6%-a bevihető.

A Gesztenye Marci gesztenyerúd viszonylag alacsony energiatartalma miatt testsúlycsökkentő diétában ha esetenként szerepel, akkor egy darab gesztenyerúd egy 1500 kcal energiatartalmú étrendnek nem több mint 6%-át tartalmazza.

Az egészséges táplálkozás ajánlásai szerint hozzáadott cukorból (répacukor vagy kristálycukor) az összes energiának maximum 10%-a származzon. Egy darab Gesztenye Marci gesztenyerúd 8,8g illetve 9,9g cukrot tartalmaz, ami a serdülők étrendjében 1-2 energiaszázalékot, kisgyermekek étrendjében kevéssel többet, 2-3 energiaszázalékot képvisel.

A cukor gyorsan felhasználható energiaforrás, amely „vészhelyzetekben”, hirtelen éhség, sportolás, szellemi tevékenység esetén segítheti a szervezet munkáját, de hosszútávon az energiaszükséglet fedezésére nem alkalmas. Az édességek, főképp a magas cukor- és zsírtartalmúak túlzott fogyasztása hozzájárulhat a nemkívánatos súlygyarapodáshoz. Ellenben az alacsonyabb energia- és zsírtartalmúak mértékletes fogyasztásával a testsúly jobban karbantartható.

A Gesztenye Marci gesztenyerudak bizonyos táplálékallergiák, illetve táplálékösszetevővel szembeni érzékenység esetén is fogyaszthatóak, mert a panaszt, allergiát kiváltó összetevőtől garantáltan mentesek. Így beilleszthetőek a tejfehérje-, szója-, tojás-, azoszinezék-, benzoesav és származékai, kéndioxid és származékai allergiás betegek étrendjébe, illetve tejcukor-érzékenység diétájába . (A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban regisztrált termékek).

Tápérték egy db = 30g termékben Gyerekek Felnőttek
Ajánlott napi mennyiség %-ában Ajánlott napi mennyiség %-ában
C-vitamin 15% 9%
Vas 15% 10%
Kálium 8% 4%
Magnézium 7% 5%
Élelmi rost 7% 6-7%
Energia 4% 3-4%
Zsír 4% 3-4%

A tájékoztató az OÉTI szakmai anyagának felhasználásával készült.

Vissza az oldal tetejére