Gesztenyéről
Tápláló és egészséges
A gesztenye jelentős helyet foglal el az egészséges táplálkozásban, mivel összetétele a zöldségekhez, gyümölcsökhöz áll a legközelebb.
Az egészséges táplálkozás ajánlásai szerint zöldséget és gyümölcsöt naponta többször, összesen legalább 400-500 g mennyiségben szükséges idény szerint, változatosan fogyasztani.
Az egészségmegőrző táplálkozás elveinek megfelelően édességet, desszertet az étkezések befejező fogásaként ajánlott fogyasztani. Közülük is olyanokat, amelyek gyümölcsalapúak, kevesebb energiát, zsírt, cukrot és még jobb, ha valamilyen értékes tápanyagot is (ásványi anyag, vitaminok, élelmi rost) tartalmaznak. Ilyen desszert lehet a Gesztenye Marci natúr és házi meggydzsemes gesztenyerúd.
Kedvező táplálkozási tulajdonságait értékes alapanyagának, a gesztenyének köszönheti.
Vasból, káliumból és magnéziumból említésre méltó mennyiség van bennük. Foszfort, kalciumot és rezet is tartalmaznak az előzőeknél valamivel kisebb mennyiségben. Vitaminok közül C-vitamint.
Mindkét Gesztenye Marci gesztenyerúd elnyerte a
A szokványos csokoládékkal szemben a Gesztenye Marci gesztenyerúd élelmi rostot is tartalmaz, és akár egy darab gesztenyerúddal a gyermekek számára ajánlott mennyiség 6-10%-a, a fiatalokénak 5-6%-a bevihető.
A
Az egészséges táplálkozás ajánlásai szerint hozzáadott cukorból (répacukor vagy kristálycukor) az összes energiának maximum 10%-a származzon. Egy darab
A cukor gyorsan felhasználható energiaforrás, amely „vészhelyzetekben”, hirtelen éhség, sportolás, szellemi tevékenység esetén segítheti a szervezet munkáját, de hosszútávon az energiaszükséglet fedezésére nem alkalmas. Az édességek, főképp a magas cukor- és zsírtartalmúak túlzott fogyasztása hozzájárulhat a nemkívánatos súlygyarapodáshoz. Ellenben az alacsonyabb energia- és zsírtartalmúak mértékletes fogyasztásával a testsúly jobban karbantartható.
Tápérték egy db = 30g termékben | Gyerekek | Felnőttek |
---|---|---|
Ajánlott napi mennyiség %-ában | Ajánlott napi mennyiség %-ában | |
C-vitamin | 15% | 9% |
Vas | 15% | 10% |
Kálium | 8% | 4% |
Magnézium | 7% | 5% |
Élelmi rost | 7% | 6-7% |
Energia | 4% | 3-4% |
Zsír | 4% | 3-4% |
A tájékoztató az OÉTI szakmai anyagának felhasználásával készült.