Gesztenyéről

A gesztenye a testsúlycsökkentő étrendben

Ha az energiafelvétel és -leadás egyensúlya megbomlik, akkor a táplálékkal bevitt energia mennyisége több, mint amennyit a szervezet felhasznál és elhízás alakul ki.

A mozgásszegény életmód és a bőséges táplálkozás következtében a túlsúllyal rendelkezők aránya a fejlett országokban évről évre növekszik. Az elhízás részben esztétikai probléma, ugyanakkor egészségügyi kockázatot jelentő állapot, mivel az elhízottak fokozottan veszélyeztetettek a különböző „civilizációs" betegségek (cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, mozgásszervi megbetegedések, egyes rosszindulatú daganatok) kialakulása szempontjából.

Az elhízás kezelése az életmód és az étkezési szokások hosszú távra szóló megváltoztatásával lehet hatékony.

A fogyókúra étrendje alacsony energiatartalmú, élelmi rostban gazdag. A helyesen kialakított testtömegcsökkentő étrend alapját a zöldség-főzelékfélék, a teljes értékű gabonatermékek, a sovány húsok, húskészítmények, halak, a tejtermékek, a tojás és a gyümölcsök képezik. A cukor és a vele készült ételek, italok kerülendőek. Fontos a megfelelően kiválasztott alapanyagok kíméletes, zsírszegény konyhatechnikai eljárásokkal történő elkészítése.

Az energiaszegény étrend szempontjából a natúr gesztenye alacsony energia-, zsír- és magas élelmirost-tartalma kedvező.

A natúr (szemes és darált) gesztenye cukormentes és alacsony energiatartalmú alapanyag, ezért megfelelően elkészítve beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Alkalmazható cukor nélküli desszertek (gesztenyepüré, süteménytöltelék, turmixok, pudingok stb.) készítéséhez, de köretként, levesek alapanyagaként is felhasználható.

Testsúlycsökkentés esetén nők számára általánosan javasolt 1200-as étrendben 100g gesztenyével az energia 14%-át lehet fölvenni. Ugyanilyen mennyiségű gesztenye elfogyasztása egy férfi számára általánosan javasolt 1500 kcal energiatartalmú étrendnek 11 %-át teszi ki.

Élelmirost-tartalmáról elmondható, hogy 100g gesztenye 7,5g élelmi rostot tartalmaz, ami jelentősnek tekinthető. Az élelmi rostban dús étrendnek kulcsszerepe van az egészséges testtömeg elérésében, fenntartásában, ezáltal az elhízás megelőzésében és kezelésében. A testsúlycsökkentő, illetve fenntartó hatása elsősorban annak köszönhető, hogy az élelmi rostok nagy vízfelvevő képességük révén teltségérzetet okoznak. Ez a teltségérzet viszonylag hosszú ideig tart, így kis energiatartalmú étkezésekkel is biztosítható a jóllakottság érzés.

Kedvező alacsony zsírtartalma (1,5 g / 100 g), ami főként telítetlen zsírsavakból áll.

A tájékoztató az OÉTI szakmai anyagának felhasználásával készült.

Vissza az oldal tetejére