Gesztenyéről

A gesztenye a cukorbetegek étrendjében

A diabetes mellitus (cukorbetegség) olyan anyagcsere betegség, amelynek középpontjában a szénhidrát-anyagcsere áll, de a kórfolyamat következményesen érinti a zsír- és a fehérje-anyagcserét is. A cukorbetegség századunk egyik legjelentősebb, nem fertőző, „civilizációs" betegsége. Az egyre növekvő betegszám komoly népegészségügyi problémát jelent.

A betegség kezelésében az inzulin vagy az orális antidiabetikumok mellett a helyes életmódnak, a megfelelő táplálkozásnak, a diétának nélkülözhetetlen szerepe van. Ez utóbbi az állapotromlás megakadályozása mellett jelentős szerepet játszik a cukorbetegség szövődményeinek kivédésében is.

A cukorbetegek diétájának alapelvei közé tartozik a túlsúly megelőzése, az optimális testtömeg elérése, megtartása, a telített zsírsavbevitel csökkentése és a megfelelő mennyiségű élelmi rostbevitel.

Az ideális testtömeg elérése azért nagy jelentőségű, mert a betegek mintegy 80 %-a túlsúlyos. Az ideális testtömeg elérése segíti a tünetek, panaszok enyhítését, illetve hozzájárul a laboreredmények javulásához, míg a testtömeg növekedése negatívan hat mindezekre.

A gesztenye az alacsony energiatartalmának köszönhetően jól beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe.

A gesztenye nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, rendszeres jelenléte az étrendben hozzájárul a telített zsírsavbevitel csökkentéséhez.

Viszonylag magas élelmirost-tartalma (7,5 g / 100 g) szintén kedvező a diétában. A táplálékkal elfogyasztott élelmi rostok ugyanis csökkentik a szénhidrátok felszívódását, így az étkezést követően kisebb mértékben emelkedik a vércukorérték. Élelmi rost jelenlétében a zsírok felszívódása is csökken, ami szükség esetén ugyancsak hozzájárulhat a testtömeg csökkentéséhez.

Sokrétű felhasználása (levesek, mártások, köretek, húsételek, desszertek) lehetővé teszi az étrend változatossá tételét. Egyes ételfélékben a gabona vagy a burgonya helyettesítésére is alkalmas, ami további előnyt jelent ebben a diétában.

A cukorbetegek körében a táplálkozás során az egyik legnagyobb gondot az édességek, desszertek fogyasztása, fogyaszthatósága okozza. A gesztenye 30-35 %-nyi összetett szénhidrát-, alacsony energia-, magas élelmirost-tartalmának köszönhetően kiváló alapanyaga lehet cukormentes édességek, desszertek készítésének (pürék, sütemények, torták, palacsinta töltelék).

A tájékoztató az OÉTI szakmai anyagának felhasználásával készült.

Vissza az oldal tetejére