Gesztenyéről

A gesztenye a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen

A megfelelően összeállított, egyénre szabott étrend célja:

- az érelmeszesedés és következményes szervi károsodások további előrehaladásának gátlása,
- az érelmeszesedés és következményes szervi károsodások további előrehaladásának gátlása,
- táplálkozással - életmóddal befolyásolható rizikófaktorok (például elhízás, szénhidrát anyagcserezavar, emelkedett vérzsírszint, magas vérnyomás) kedvező befolyásolása.

A megfelelő diétás kezelés elengedhetetlen része a terápiának, ami a bizonyos esetekben (emelkedett összes szérum-koleszterin szint) az életmód megváltoztatásának részeként az elsőként választandó beavatkozás a gyógykezelésben.

A szív és keringési betegségek megelőzését és kezelését szolgáló étrend irányelvei:

1. Egészséges, kiegyensúlyozott étrend fenntartása.

Ez változatos módon bőséges zöldség-főzelékféle, gyümölcs, teljes értékű gabonafélék fogyasztását jelenti, kiegészülve sovány tejtermékekkel, hallal, sovány húsfélékkel, hüvelyes-főzelékekkel, natúr diófélékkel, olajos magvakkal.

2. Egészséges testtömeg elérése és megtartása.

Az Egészségügyi Világszervezet 1998-ban deklarálta, hogy az elhízás betegség, mely számos kórállapot kialakulásának kockázatát fokozza. A túlsúly/elhízás kezelése jelentősen javítja a beteg állapotát, illetve a diétás és gyógyszeres terápia hatékonyságát.

3. A kívánatos vérkoleszterin- és lipoprotein-profil elérése és megtartása.

Az emelkedett szérum összes koleszterin- és LDL-szint szorosan összefügg az érelmeszesedés kialakulásával és a folyamat előrehaladásával. A táplálkozás megváltoztatása hatásos eszköz az összes és az LDL-koleszterin-szint csökkentésében. A diétában a telített zsírsavakban gazdag állati eredetű zsírok szigorú csökkentésére - telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokkal való helyettesítésére, és a koleszterin-bevitel csökkentésére van szükség.

4. Normális vérnyomás elérése és megtartása.

Az életmódbeli tényezőkön belül a fizikai aktivitás növelése, a testtömeg szükségszerű csökkentése, az alkoholfogyasztás csökkentése és az étrend módosítása szükséges. Az étrendben elsődleges a sóbevitel korlátozása, a zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök, sovány tejtermékek bőséges fogyasztása. Nagy hangsúlyt kap az a teljes értékű gabonafélék, a szárnyasok, halak és a diófélék rendszeres fogyasztása. A diéta hatásosságában meghatározó a megfelelő kálium-, magnézium- és kalcium-, élelmirost-tartalom, valamint az alacsony nátriumbevitel.

A WHO-FAO közös szakértői jelentése (Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases, Geneva, 2003) a rendelkezésre álló bizonyítékok fokozata alapján négy kategóriába sorolja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában szerepet játszó, illetve hatástalan étrendi tényezőket. E szerint a zöldségek, gyümölcsök és a kálium szerepét meggyőzőnek, az élelmi rostok szerepét valószínűnek tartja a betegség csökkentésében.

A szív- és érrendszeri diéták vonatkozásában a gesztenye alacsony zsírtartalma (energiaszegény étrendek esetén energiatartalma is), valamint magas élelmirost-, kálium-, magnézium- és C-vitamin-tartalma kedvező. A gesztenye tehát összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe.

Alacsony energiatartalma miatt az elhízással együtt járó állapotokban javíthatja a diéta hatékonyságát.

Alacsony zsírtartalma miatt (1,6 g/100 g) rendkívül előnyös olyan étrendekben, amikor az összes zsírbevitel korlátozására van szükség. 100 g natúr gesztenye a napi zsírbevitelnek csak kb. 3%-át alkotja.

Technológiailag a natúr gesztenye a húsételekben a hús egy részét (kb. 1/3-át) kiválthatja, ezáltal a gesztenyével készült étel zsír-, és koleszterintartalma csökkenthető.

Az élelmi rostok kedvező hatással vannak a koszorúér-betegségekre, valamint a megfelelő vérnyomás fenntartásában. Koleszterin- és epesavakat megkötő hatásuk révén főként a vízoldékony rostok egyes fajtái a vérzsírszint csökkentésében is szerepet játszanak.

A gesztenye magas kálium tartalmú táplálék

A kálium szerepe a szív-érrendszeri betegségekkel kapcsolatban a vérnyomás befolyásolása révén jelentős, mert a káliumbevitel növelésével, diuretikus hatás révén csökkenthető az emelkedett vérnyomás.

A gesztenye magnéziumtartalma úgyszintén említésre méltó.

Az ideg- és izomműködésben - így a szívizom működésében is - fontos szerepe van. Megfelelő bevitele alapvető fontosságú a szív- és érrendszeri betegségek étrendjénél.

A C-vitamin biológiai szerepe sokrétű. A szív- és érrendszeri betegségeket megelőző táplálkozásban antioxidáns hatása emelendő ki.

A tájékoztató az OÉTI szakmai anyagának felhasználásával készült.

Vissza az oldal tetejére