Gesztenyéről
A gesztenye táplálkozás-élettani megítélése
A gesztenye a száraztermésű héjas gyümölcsök - vagyis a diófélék közé tartozik, de összetétele alapján a zöldségfélékhez, gyümölcsökhöz áll közelebb. A többi diófélével összehasonlítva sokkal kevesebb zsírt és fehérjét tartalmaz, ami miatt energiatartalma is jóval alacsonyabb.
A Maroni gesztenye energia- és makrotápanyag-tartalmának összehasonlításban néhány diófélével:
Maroni gesztenye | Földimogyoró | Mandula | Dió | |
---|---|---|---|---|
Energia | 163 kcal | 609 | 626 | 654 |
Fehérje | 2,7 g | 26,7 | 27,6 | 18,6 |
Zsír | 1,6 g | 47,2 | 52,2 | 57 |
Szénhidrát | 34,4 g | 14,7 | 6,8 | 11,7 |
A gesztenye energiatartalma alacsony. A Maroni gesztenye 163 kcal/100 g energiát tartalmaz. Fogyasztása az egészséges testsúly fenntartásához is hozzájárulhat. Testsúlycsökkentő étrendekbe és alacsony energiatartalmú diétákba a natúr gesztenye és az abból készült gesztenye alapú ételek jól beilleszthetőek.
A szénhidrátoknak az a mennyisége, amely nem alakul át energiává, főleg glikogén formájában raktározódik nagyobb részt a májban és az izomban. A fölöslegben bevitt szénhidrát zsírrá történő átalakítása rendkívül energiaigényes, s így ez csak elhanyagolható mértékben következik be. A szénhidrátmentes étrend a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a só-vízháztartás egyensúlyának felborulásához vezet. 1 g szénhidrát 4 kcal energiát szolgáltat.
Élelmi rostot számottevő - 6-7 g körüli - mennyiségben tartalmaz. A Maroni gesztenyében ez az érték: 7,5 g/100 g. Az élelmi rostok az emésztőenzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai képesek bontani egy részét, aminek következtében rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek. A legtöbb növényben a rost mindkét formája (vízben oldódó, vízben nem oldódó) megtalálható. A száraz hüvelyesek és a gyümölcsök nagyobb részt vízoldható élelmi rostot tartalmaznak. A rostszegény táplálkozás számos betegség rizikófaktora lehet, így megfelelő mennyiségű bevitele néhány táplálkozással összefüggő betegség megelőzésében, illetve gyógyításában, kezelésében kulcsfontosságú.
A gesztenye zsírtartalma nagyon alacsony. 100 g Maroni gesztenye 1,6 g-ot tartalmaz. Ez lehetővé teszi zsír-, és energiaszegény étrendekben való alkalmazását és a gesztenye kedvező megítélés alá esik az egészségfenntartó táplálkozás szempontjából is.
Fehérjetartalma a diófélékhez képest lényegesen alacsonyabb. 100 g Maroni gesztenye 2,7 g fehérjét tartalmaz. Biológiai értéke jóval alacsonyabb, mint az állati fehérjéké. Az állati és növényi eredetű fehérje optimális aránya gyermekek és idősek étrendjében 50/50 és felnőttek étrendjében 40/60.
Olyan állapotokban, amikor állati fehérjeszegény étrendre van szükség, húspótlóként is felhasználható egy-egy étkezésben. Más fehérjeszegény diétákban szintén alkalmazható, a diéta egyéb kritériumainak figyelembe vétele és betartása mellett.
Vitaminok és ásványi anyagok közül a nyers gesztenyében említésre méltó a B1-, B2-, B6*-, C-vitamin, E-vitamin*, kálium, magnézium, vas, réz*, foszfor tartalom.
Vitaminfélék a gesztenyében:
100 g előfőzött gesztenye
A tájékoztató az OÉTI szakmai anyagának felhasználásával készült.
