Gesztenyéről

A gesztenye táplálkozás-élettani megítélése

A gesztenye a száraztermésű héjas gyümölcsök - vagyis a diófélék közé tartozik, de összetétele alapján a zöldségfélékhez, gyümölcsökhöz áll közelebb. A többi diófélével összehasonlítva sokkal kevesebb zsírt és fehérjét tartalmaz, ami miatt energiatartalma is jóval alacsonyabb.

A Maroni gesztenye energia- és makrotápanyag-tartalmának összehasonlításban néhány diófélével:

Maroni gesztenye Földimogyoró Mandula Dió
Energia 163 kcal 609 626 654
Fehérje 2,7 g 26,7 27,6 18,6
Zsír 1,6 g 47,2 52,2 57
Szénhidrát 34,4 g 14,7 6,8 11,7

A gesztenye energiatartalma alacsony. A Maroni gesztenye 163 kcal/100 g energiát tartalmaz. Fogyasztása az egészséges testsúly fenntartásához is hozzájárulhat. Testsúlycsökkentő étrendekbe és alacsony energiatartalmú diétákba a natúr gesztenye és az abból készült gesztenye alapú ételek jól beilleszthetőek.

A gesztenye szénhidráttartalma jelentős, amely a gesztenyét kb. 30-35%-ban alkotja. Szénhidrát tartalmát főként keményítő összetett szénhidrát alkotja. A szénhidrátok elsősorban energiaforrások és raktározott formájuk gyorsan mobilizálható tartalék energiát jelent.

A szénhidrátoknak az a mennyisége, amely nem alakul át energiává, főleg glikogén formájában raktározódik nagyobb részt a májban és az izomban. A fölöslegben bevitt szénhidrát zsírrá történő átalakítása rendkívül energiaigényes, s így ez csak elhanyagolható mértékben következik be. A szénhidrátmentes étrend a szöveti fehérjék fokozott lebontásához, a só-vízháztartás egyensúlyának felborulásához vezet. 1 g szénhidrát 4 kcal energiát szolgáltat.

Élelmi rostot számottevő - 6-7 g körüli - mennyiségben tartalmaz. A Maroni gesztenyében ez az érték: 7,5 g/100 g. Az élelmi rostok az emésztőenzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai képesek bontani egy részét, aminek következtében rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek. A legtöbb növényben a rost mindkét formája (vízben oldódó, vízben nem oldódó) megtalálható. A száraz hüvelyesek és a gyümölcsök nagyobb részt vízoldható élelmi rostot tartalmaznak. A rostszegény táplálkozás számos betegség rizikófaktora lehet, így megfelelő mennyiségű bevitele néhány táplálkozással összefüggő betegség megelőzésében, illetve gyógyításában, kezelésében kulcsfontosságú.

A gesztenye zsírtartalma nagyon alacsony. 100 g Maroni gesztenye 1,6 g-ot tartalmaz. Ez lehetővé teszi zsír-, és energiaszegény étrendekben való alkalmazását és a gesztenye kedvező megítélés alá esik az egészségfenntartó táplálkozás szempontjából is.

Fehérjetartalma a diófélékhez képest lényegesen alacsonyabb. 100 g Maroni gesztenye 2,7 g fehérjét tartalmaz. Biológiai értéke jóval alacsonyabb, mint az állati fehérjéké. Az állati és növényi eredetű fehérje optimális aránya gyermekek és idősek étrendjében 50/50 és felnőttek étrendjében 40/60.

Olyan állapotokban, amikor állati fehérjeszegény étrendre van szükség, húspótlóként is felhasználható egy-egy étkezésben. Más fehérjeszegény diétákban szintén alkalmazható, a diéta egyéb kritériumainak figyelembe vétele és betartása mellett.

Vitaminok és ásványi anyagok közül a nyers gesztenyében említésre méltó a B1-, B2-, B6*-, C-vitamin, E-vitamin*, kálium, magnézium, vas, réz*, foszfor tartalom.

Vitaminfélék a gesztenyében:

100 g előfőzött gesztenye C-vitamintartalma 30 mg körüli , ami a napi ajánlott bevitel kb. egyharmadát biztosítja. Az E-vitamin mennyisége irodalmi adat szerint a nyers gesztenyében 7,5 mg/100 g.

A gesztenye jó káliumforrás . 100 g gesztenye 400-500 mg között tartalmazza, ami 11-14%-át fedezi egy egészséges felnőtt ember szükségletének.

A gesztenye jó magnéziumforrás . 100 g gesztenye kb. 40-50 mg között tartalmazza, ami 11-14%-át fedezi egy egészséges felnőtt férfi és 13-17%-át egy felnőtt nő napi szükségletének.

A gesztenye tartalmaz vasat is , 1-2 mg/100 g közötti mennyiségben, ami kb. 10-20%-a a napi ajánlott bevitelnek. Ez az érték gyermekekre és férfiakra vonatkozik. A nők és a serdülő lányok szükséglete magasabb.

A gesztenye foszfort is említésre méltó mennyiségben tartalmaz . 100 g gesztenye 80-90 mg közötti mennyiségben tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 11-14%-ának felel meg. A gesztenye irodalmi adatok szerint jó rézforrás. 100 g gesztenye 0,2 mg-ot tartalmaz, ami 18%-a a felnőttek számára ajánlott napi bevitelnek.

A tájékoztató az OÉTI szakmai anyagának felhasználásával készült.

Vissza az oldal tetejére