Vissza a receptekhez

Töltött Gesztenyés Tortácskák

toltottgesztenyestortacskak

Hozzávalók 6 darabhoz

a tésztához:

6 dkg puha vaj
5 dkg (gesztenye)méz
2 tojás
2 evőkanál (fehér) rum
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 dl tej
5 dkg rétesliszt
12,5 dkg Maroni natúr gesztenye
1/2 csomag (6 g) sütőpor

a töltelékhez:

2 teáskanál levendulavirág (szárított is lehet)
1/2 dl víz
1 evőkanál nádcukor
10 dkg ribizlizselé

a cukormázhoz:

6-7 dkg porcukor
kevés víz (8-10 ml)

A lágy vajhoz keverjük a mézet, majd előbb a tojásokat, azután a rumot és a vaníliakivonatot, végül a tejet. Elkeverjük a lisztben a sütőport és a gesztenyét, majd néhány mozdulattal össze­keverjük a tejes-tojásos keverékkel. Nagyobb méretű szilikonos muffinformába osztjuk a masszát úgy, hogy a mélyedések 3/4-éig érjen.

190 fokra melegített sütőben 20 perc alatt megsütjük a tésztát (tűpróba!), néhány percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva kihűtjük a muffino­kat. Egyenesre vágjuk a tetejüket, és fejre állítjuk őket. Késsel kört rajzolunk rájuk, és ezen belül egy kávéskanállal mélyedést vájunk a töltelék számára.

A töltelékhez először aromás szirupot készítünk. Felforraljuk a vízzel a levendulavirágot, két perc múlva hozzáadjuk a cukrot, és további két percig az egészet együtt forraljuk. (Kész levendulaszirup használatakor ez a művelet elhagyható.) Melegíteni kezdjük a ribizlizselét, közben hozzászűrjük a leven­dulaszirupot, és kevergetve addig főzzük, míg homogénné nem válik. Megvárjuk, míg langyosra hűl, azután elosztjuk a muffinokba vájt mélye­désekben.

Kevés vízzel nagyon sűrű cukormázat keverünk a porcukorból, és zacskóba töltjük. Kivágjuk a zacskó sarkát, és díszítést nyomunk belőle a sütemény peremére.

A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.