Szűzpecsenye Gesztenyés Mártással
Hozzávalók 2 személyre
40-50 dkg szűzpecsenye
2 dkg zsír
1 szelet füstölt szalonna
só
frissen őrölt bors
a mártáshoz:
15 dkg Maroni hámozott egész gesztenye
1 kisebb zellergumó
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 közepes hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
2 dl tejszín
1 evőkanál liszt
só
frissen őrölt bors
1 teáskanál cukor
a zöldségropogóshoz:
40 dkg levesben főtt zöldség (burgonya, sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér)
2 tojás
4-6 evőkanál liszt (plusz amennyit fölvesz)
só
bors
a panírozáshoz:
zsemlemorzsa
a sütéshez:
olaj
Zsírban kisütjük a szalonnát. Sóval, borssal fűzserezzük a húst. Az egész szűzpecsenyét oldalanként 5-7 percig sütjük a szalonnazsíron, majd félretesszük, és melegen tartjuk.
Karamellizálljuk a cukrot a zsíron, megpirítjuk benne a hagymát, a fokhagymát és a zöldséget, megszórjuk liszttel, és felöntjük a vörösborral meg kevés vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt közepes lángon addig pároljuk, amíg meg nem puhul a zöldség. (Szükség esetén pótoljuk a vizet.)
Közben a mártáshoz 15-20 perc alatt megfőzzük a gesztenyét. A levével együtt turmixoljuk a párolt zöldséget, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a gesztenyét, és 5 percig lassú tűzön főzzük a mártást.
A zöldségropogóshoz burgonyatörővel vagy villával megtörjük a zöldséget. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, sóval, borssal fűszerezzük, és könnyen formálható állagúvá gyúrjuk. Ujjnyi nagyságú rudakat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük.
Tetszés szerint szeleteljük a húst, és gesztenyés zöldségmártással, zöldségropogóssal tálaljuk.
A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.