Narancsos Gesztenyeleves
Hozzávalók 2 személyre
25 dkg Maroni Fehérarany gesztenyepüré
1 nagy vagy 2 kisebb narancs
méz vagy cukor ízlés szerint
őrölt szegfűszeg
őrölt kardamom
szükség szerint 1 evőkanál keményítő
Vékonyan, a fehér része nélkül lehámozzuk a narancs héját. A leghosszabb darabokat egész keskeny csíkokra vágjuk, és félretesszük őket a díszítéshez. (Kimondottan erre valóhámozóval is dolgozhatunk.)
A többi narancshéjat forrásig melegítjük 1 dl vízzel és a mézzel vagy a cukorral, és fél órán át melegen tartjuk, hogy minél jobban kildódjon a héjból az ízanyag. Hozzáöntjük a narancs kifacsart levét is, és megszórjuk kevés szegfűszeggel, bőkezűbben kardamommal.
Lábosba tördeljük a kiolvadt gesztenyepürét, rászűrjük a szirupos narancslevet, és botmixerrel vagy habverővel simára dolgozzuk.
Ha túl sűrű volna, némi vízzel hígítjuk. Ha hígnak találjuk, hozzáöntjük a kevés hideg vízzel simára kevert keményítőt, és folyamatosan keverve fölforraljuk a levest. A tányérban a félretett narancshéjcsíkokkal díszítjük.
Aki nem szorul laktózmentes diétára, az tejszínhabrózsával is megkoronázhatja. Kukorica- vagy burgonyakeményítőt használva
a gluténmentes diétába is beleilleszthető.
A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.