Gesztenyés Túrógombóc
Hozzávalók 12-14 gombóchoz
a gombóchoz:
50 dkg túró
2 tojás
2-3 evőkanál cukor
6-7 dkg zabpehely
csipet só
a töltelékhez:
25 dkg Maroni fehérarany gesztenyepüré
a beforgatáshoz:
10 dkg darált mandula
az öntethez:
3 közepes alma
3 dkg vaj
3 evőkanál cukor
kevés fahéj
*Első olvasásra merésznek tűnhet a túrógombócnak ez a gesztenyés változata, de higgyék el, meglepően finom. A fahéjas almától téli hangulatú, a* *zabpehelytől pedig jóval könnyebb állagú,* *mint a búzadarával készült változat.* *Mandula helyett darált diót vagy mogyorót is használhatunk hozzá.*
Áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tojássárgáját, a zabpelyhet, a csipet sót, a cukrot. Jól összedolgozzuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Legalább 20 percen át állni hagyjuk; ezalatt a zabpehely megpuhul, jól formázható lesz a massza.
A mártáshoz meghámozzuk és apró kockákra vágjuk az almát. Megolvasztjuk a vajat, majd óvatosan karamellizáljuk rajta a cukrot. Hozzáadjuk az almát, közben folyamatosan kevergetjük. 1-2 evőkanál vizet adunk hozzá, hogy könnyebben elolvadjon a visszakeményedett cukor. A kész almamártást félretesszük.
Nagyobb lábosban vizet forralunk, megsózzuk. Gombócokat készítünk a túrós masszából úgy, hogy mindegyik közepébe gesztenyemasszából formált golyót teszünk. Forrástól számítva 7-8 perc alatt készre főzzük a gombócokat, leszűrjük és darált mandulába forgatjuk őket. Forró fahéjas almamártással tálaljuk.
A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.