Vissza a receptekhez

Gesztenyés Fonatok

gesztenyesfonatok

Hozzávalók

a tésztához:

50 dkg liszt
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
csipet só

a kenéshez:

1 tojás

a töltelékhez:

1 üveg Maroni sült-mézes gesztenyelekvár
3 dl tej
4 dkg főzős vaníliás pudingpor

A dagasztótálba tesszük a lisztet. Kis fészket alakítunk ki a közepében. Beletesszük a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meglangyosított tejet. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. A többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk a tésztát. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Csomómentesre keverjük a tejet és a vaníliás pudingport. Hozzáöntjük a gesztenyelekvárt, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a krém. Levesszük a tűzről, kihűtjük, és a további felhasználásig félretesszük.

Enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát. 40 x 60 centis téglalappá nyújtjuk, majd 15 x 10 centis darabokká vágjuk. Mindegyiket megkenjük 1-1 evőkanálnyi gesztenyekrémmel úgy, hogy a tészta szélein üresen hagyunk 1-1 centis csíkot. 15 centis hengerekké tekerjük, azután hosszában kettévágjuk őket úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon 

a tészta. A vágott felülettel felfelé összecsavarjuk a két szárat, és összecsippentjük a végeit. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk a csavart tésztákat. Lekenjük őket az enyhén fölvert tojással, majd újabb kelesztés nélkül 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt szép vörösbarnára sütjük.

A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.