Gesztenyés Fonatok
Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
csipet só
a kenéshez:
1 tojás
a töltelékhez:
1 üveg Maroni sült-mézes gesztenyelekvár
3 dl tej
4 dkg főzős vaníliás pudingpor
A dagasztótálba tesszük a lisztet. Kis fészket alakítunk ki a közepében. Beletesszük a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meglangyosított tejet. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. A többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk a tésztát. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Csomómentesre keverjük a tejet és a vaníliás pudingport. Hozzáöntjük a gesztenyelekvárt, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik a krém. Levesszük a tűzről, kihűtjük, és a további felhasználásig félretesszük.
Enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk a megkelt tésztát. 40 x 60 centis téglalappá nyújtjuk, majd 15 x 10 centis darabokká vágjuk. Mindegyiket megkenjük 1-1 evőkanálnyi gesztenyekrémmel úgy, hogy a tészta szélein üresen hagyunk 1-1 centis csíkot. 15 centis hengerekké tekerjük, azután hosszában kettévágjuk őket úgy, hogy az egyik végén egyben maradjon
a tészta. A vágott felülettel felfelé összecsavarjuk a két szárat, és összecsippentjük a végeit. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk a csavart tésztákat. Lekenjük őket az enyhén fölvert tojással, majd újabb kelesztés nélkül 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt szép vörösbarnára sütjük.
A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.