Gesztenyés-csokoládés Kuglóf
Hozzávalók
a tésztához:
3 kisebb tojás sárgája
10 dkg vaj
2,5 dl tej
csipet só
58 dkg liszt
4 dkg főzős vaníliás pudingpor
8 dkg cukor
10 g szárított élesztő
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál édes tejsavópor (elhagyható)
a töltelékhez:
25 dkg Maroni Fehérarany gesztenyepüré
70 ml tejszín
10 dkg étcsokoládé
10 dkg marcipán
a kenéshez:
kevés olvasztott vaj
a bevonathoz:
20 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
*Uzsonnára, reggelire jó választás a kakaó mellé egy szelet kuglóf, ám ezzel a töltelékkel akár ünnepi alkalmakkor is tálalhatjuk.*
A tésztához kevés langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt, azután a folyadék több részletben történő adagolásával lágy, rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Ha túl kemény, még kevés langyos tejet, ha túl lágy, egy kis lisztet adunk hozzá. Másfél órán át huzatmentes, meleg helyen lefedve kelni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Fölolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük benne a tejszínt és az édes gesztenyemasszát. Fóliára terítjük, hurka alakúra formázzuk, és hideg helyre tesszük, hogy könnyen formázható legyen. 20 kis golyót gyúrunk belőle, 1-1 marcipándarabot illesztünk mindegyiknek a közepébe.
Kivajazzuk, lisztezzük a kuglófformát. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a megkelt tésztát, és először kettéosztjuk, majd mindkét részt 10-10 egyenlő darabra vágjuk. Ezekből is gombó-cokat formálunk, és a közepükbe helyezzük a marcipánnal töltött gesztenyés csokoládét. Ahogy a szilvás gombócnál, úgy itt is szépen a töltelék köré egyengetjük a tésztát. Az így kapott gömbökkel megtöltjük a kuglófformát úgy, hogy rétegenként átkenjük őket kevés olvasztott vajjal. Fél órán át a formában hagyjuk kelni a tésztát, eközben 190 fokra melegítjük a sütőt. 20 percig ezen a hőmérsékleten sütjük a süteményt; ha nagyon pirul, letakarjuk. Ezután további 20 percen keresztül 170 fokon folytatjuk a sütést. Miután elkészült, 10-15 percen át a formá-ban hagyjuk, majd rácsra helyezzük a kuglófot. Amikor teljesen kihűlt, bevonjuk az olvasztott, vajjal elkevert csokoládéval. Ízlés szerint színes cukorral díszíthetjük.
A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.