Extrán gesztenyés fatörzs
Hozzávalók 30 x 35 cm-es tepsihez
a tésztához:
4 tojás
5 evőkanál víz
1 teáskanál méz
23 dkg Maroni natúr geszteny
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál rum
a krémhez:
2,5 dl kókusztej
3 tojássárgája
1 vaníliarúd
2 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál méz
35 dkg Maroni natúr gesztenye
1 teáskanál kakaópor
a díszítéshez:
34 szem aszalt áfonya
2 evőkanál Maroni natúr gesztenye
2 evőkanál kókusztej
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál kókuszolaj
1 teáskanál méz
Elkészítése:
A gesztenyés tésztához habverővel külön-külön fölverjük a tojások fehérjét és sárgáját, közben mindkettőhöz apránként hozzáadunk 2,5-2,5 evőkanál vizet. A sárgájába belekeverjük a mézet is, majd óvatosan összeforgatjuk a fehérjével, a gesztenyével és a szódabikarbónával. 170 fokon kb. 20 percig sütjük sütőpapírral bélelt tepsiben, majd föltekerve tortarácson hagyjuk hűlni.
A krémhez fölforrósítjuk a kókusztejet a vaníliarúd kikapart belsejével és a mézzel. Közben külön edényben kézi habverővel fölverjük a tojássárgáját. Lassan, fokozatosan hozzákeverjük a forró, vaníliás kókusztejet, majd alacsony lángon folyamatos keverés mellett krémmé főzzük. (Ne forraljuk föl!) Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és tiszta, hideg jénai tálba öntjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd elektromos habverővel krémesre és könnyűre keverjük úgy, hogy közben apránként hozzáadjuk a kókuszolajat, a natúr gesztenyét és a kakaóport. Meglocsoljuk a piskótát a rummal, rákenjük a krém felét, majd konyharuhával óvatosan föltekerjük. Vizes késsel egyenletesen a roládra kenjük a maradék krémet. Hűtőben tároljuk, amíg elkészítjük a díszítést.
Forró vízbe tesszük az áfonyát, hogy megpuhuljon és megduzzadjon.
A csokoládémázhoz kb. három percig főzzük a kókusztejet a kakaóporral, míg be nem sűrűsödik. Ekkor levesszük a gázról, és hozzákeverjük a kókuszolajat meg a mézet is.
Megszórjuk a rolád tetejét a gesztenyedarával, tetszés szerint megöntözzük a csokoládéval, majd kirakjuk a lecsöpögtetett áfonyával. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.