GESZTENYÉS TÚRÓGOMBÓC

Hozzávalók 12-14 gombóchoz

 

a gombóchoz:

·         50 dkg túró

·         2 tojás

·         2-3 evőkanál cukor

·         6-7 dkg zabpehely

·         csipet só

a töltelékhez:

·         25 dkg Maroni fehérarany gesztenyepüré

a beforgatáshoz:

·         10 dkg darált mandula

az öntethez:

·         3 közepes alma

·         3 dkg vaj

·         3 evőkanál cukor

·         kevés fahéj


 

Első olvasásra merésznek tűnhet a túrógombócnak ez a gesztenyés változata, de higgyék el, meglepően finom. A fahéjas almától téli hangulatú, a zabpehelytől pedig jóval könnyebb állagú, mint a búzadarával készült változat. Mandula helyett darált diót vagy mogyorót is használhatunk hozzá.

 

Áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tojássárgáját, a zabpelyhet, a csipet sót, a cukrot. Jól összedolgozzuk. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Legalább 20 percen át állni hagyjuk; ezalatt a zabpehely megpuhul, jól formázható lesz a massza.

A mártáshoz meghámozzuk és apró kockákra vágjuk az almát. Megolvasztjuk a vajat, majd óvatosan karamellizáljuk rajta a cukrot. Hozzáadjuk az almát, közben folyamatosan kevergetjük. 1-2 evőkanál vizet adunk hozzá, hogy könnyebben elolvadjon a visszakeményedett cukor. A kész almamártást félretesszük.

Nagyobb lábosban vizet forralunk, megsózzuk. Gombócokat készítünk a túrós masszából úgy, hogy mindegyik közepébe gesztenyemasszából formált golyót teszünk. Forrástól számítva 7-8 perc alatt készre főzzük a gombócokat, leszűrjük és darált mandulába forgatjuk őket. Forró fahéjas almamártással tálaljuk.

 A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.

 

Legújabb termékeink

 

Sajtó közlemény

Széchenyi 2020
Új gesztenyefeldolgozási technológiát fejleszt a Prima Maroni Kft.

Részletek...

Kövessen minket